Girvasli Xolos Efendi Üzerine kisa bir yorum

Girvasli Xolos Efendi

Yazı dizimizde geçen hafta anlattığımız Şemsan (Yağızca) Köyünün bir kaç km uzağında bulunan sınır komşusu bir köy Görnoz Köyü. İki tepenin arasında kurulmuş, yeşilliği ve kaynak suları bol olan güzel bir köy. Yakın tarihte Şemsan Köyü gibi şiddetle sindirilen bir halkı barındırıyor…

Yasin Lek B
Paylaşımız için çok teşekürler.
Birçok Kürd kahramanı, dengbéjlerimizin hafızasında kayd edip, haykırışlarıyla günümüze ulaştırmayi başarmişlardir. Günümüzdeki kuşağa düşen görev, askarida olsa ulaşılan bilgileri yazıyla kayit altına almakti...r. Yoksa bir çok değerimiz yok olur gider.

Kolos ne anlama geldiğini lısaca açıklamişsiniz, o görüşe katıliyorum. Yado'nun başındaki takeye Kürtçede Kolos deniliyor ve bunu belibaşlı şahsiyetler takarlardı. Kadının taktığına ''KUM'' erkeğin taktığına ''KOLOS'' deniliyor.
Mutlaka dinlemişsinizdir, Kanireşli dengbéj Sıdıq'é bozo(Çiçek) Ramanli Emin için bir kadının haykırışını dile getirirke şöyle diyor. -''Xweji xéra xadéra bavé şükri sıwaré iıqal bahata bıbiya mévané mın zeriyé. Mın kum u kolos cot bıkıra bida ber balgiyé''. Yine Mahmut kızıl ''Muso mere'' stranında ''Kolos xarkır'' yana eğmek) cümlesi var. Kısacasi tarihe mal olmuş şahsiyetleri irdelerken, ana dilimizin kaybolan kelimeleriyle yeniden karşilaşiyoruz bu da dil zenginliği bakımında da bır katkı oluyor.

1 yorum:

  1. Ben Diyarbakır çermikliyim derviş kanberin torunuyum kök bingölden ayrılmış teyerek köyünden gelmişler kesin bilgi almak istiyorum 0 541 8890441

    YanıtlaSil

@templatesyard