Xarpet,Cabakcur ,Amid Etimolojisi

Xarpet,Cabakcur ,Amid Etimolojisi

Aram Tepeyan

erewan-rewan ermenice olup görünen-aleni ve askere anlamındadır. Yani ortada olan sey.

xar-pert tas-kale anlamındadır. PERT Ermenice kale demektir. Bundan dolayı KÜRDLER; ÖZELLIKLE ZAZALAR XARPET DEMİŞLER: Asli Ermenice deki gibidir.

Mesela sonu gert ile biten isimler Ermenicedir. Örnek malazgert, mazgert v.vs.gibi.Çünkü gert Ermenice de kentin karşılığıdır. Örnek Dikran-a gert (Diyarbakır) yani dikranin kenti.
Mesela Kiğı Ermenicesi Kegam-gert,dir yani kegam ,in kenti.
Van Ermenicesi Vank,tir manastır anlamında.Çevresel olarak ise Vaspuragan denilmektedir.
Sasun Ermenice olup,sa-sun,yani bu-stun manasındadır.Vart, Ermenice de gül anlamındadır vartan ise zafer anlamındadır.Kürdlerin Gimgim dediği Varto bu iki anlamdan biridir.
Ermeniler Erzurum,a Garin-Karin derler Erdi-garin Garinin yeri manasındandır.
Bingöl,e Cabaxcur denir,Cabax-cur,yani sifali su.Bunun birde hikayesi vardır.
Bu örnekleri il ve ilçelere kadar çoğaltabiliriz. Isim değişikliklerinden başlayacaksak köke inmeliyiz. Yine müzik te de ayni durum söz konusudur, Türkçe veya Kürd,ce diye söylenen,bilinen bir çok eserlerin orijini Ermenicedir.Sadece Aram Dikra,in Ermenice,den bir çok klam,i kürdçeye çevirmiştir.

********************************

Zaza Murad

Diyarbakır’ın eski adi Asurca Amid ve biz Kürdler Amed deriz. Elazigin Xarpêt dir. Ikisi de Ermenice değildir. Ar û pêt î to, sengerê ricm î to.. qey to Xarpêt î to..

Asurîler doğru diyorlar, ama Ermeniler maalesef Türklerin yolunda ilerliyorlar, atıyorlar. O yüzden Asuriler gelişiyor, yakında Güneyde otonomileri olacak (dünya bırakırsa. Bir gün Kuzeyde de seve seve Kürdler olarak onlara bağımsızlık dahil her şeyi veririz, haklarıdır.

Ama Ermeniler diasporalara muhtaç bırakmışlar kendilerini. Bekliyorlar ki bir devlet kabul etsin soykırımı. Oysa biz Kürdler 90 yıldır soykırımı kabul ediyoruz Ermenilerse en çok bize düşmanlık ediyor. Arayan Mevlasını da bulur.

virej cabakcuryan

cabak bati ermenicede buz demek cur ise akan,su demek. Yani buzlu,soguk sularin diyari. ermeniler halen cabakcur diyorlar cünkü cabakcur ermenileri halen büyük bölümü Amerikada olmak üzere Lübnan Halep Fansa vb.ülkelerde yasiyorlar . tabiki torunlari.Aslinda cabakcuru en ermeniler bilir ve tanir, mesala benim babamin dayilarinin soy isimleri cabakcuryandir ve dönemin köklü ailelerindendirler.mesela Xarpet,in anlaminin tas kale oldugunu biliyormuydunuz veya palu yani ermenice deyimi ile palovi,nin anlaminin visnelik-derelik oldugunu yada Sasun,un bu-stun Sa-sunoldugunu.örnekleri cogaltmak mümkün.Ermenileri tanimak kürd,leri tanimaktir tarihi gercek anlamda bilmektir ve tüm uyduruk kemalist akim vb. düsüncelerden arinip öze-tarihe dönmektir insanliga dönmektir.Sizinbu yolda oldugunuzu hissettim belkide bu konularda yazdiginiz icin veya cabakcurun kokusundandir kanim isindi.yazmaga devam dilegi ile.

1 yorum:

  1. çapalçur kelimesi 4 yy ermenicesine kadar gider. ilgili sözlüklerden anlamına ulaşabilirsiniz veya minorskinin konu ile ilgili tespiti de çok önemli. ermenicede taş KAR demek xar değil. pert kale demek ama xarpert için daha mantıklı çıkarımlarda bulunulabilir. palu için de gene birden fazla anlamsal yaklaşım vardır. lütfen literatür araştırması yapalım, kulaktan dolma, kör mantıkla bilim üretmeye kalkışmayalım...

    YanıtlaSil

@templatesyard