1.BÖLÜM (ARAŞTIRMA VE INCELEME) ÇOLÎG SEÇÎMLERÎ VE ADAYLARIN PROFÎLÎ ÜZERÎNE DEĞERLENDÎRME

                                 1. BÖLÜM

                 (ARAŞTIRMA VE INCELEME)


ÇOLÎG SEÇÎMLERÎ VE ADAYLARIN PROFÎLÎ ÜZERÎNE

                  DEĞERLENDÎRME






-30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan mahalli seçimler öncesi Çolig seçimleri ve Belediye başkan adayları üzerine bu yazıyı kaleme alıyorum. Bu çalısmamda yaralandığım kaynaklar ağırlıklı olarak şifahi görüşmeler olmakla beraber, yazılı basın başta olmak üzere sosyal medaya da konuyla ilgili yazılan ve söyleneleride derleyerek rafine etmeye çalıştım. Ummarım bu çalısmamdaki bilgi kaynaklarından zengin ve doyurucu bilgilere ulaşırsınız. Şifahi kaynaklarımda özellikle Çolig'de siyasetle ilgilenen ve bürokraside de halen çalışan arkadaşların gözlem ve değerlendirmeleri ağırlıktadır. Yanlız bu arkadaşların isimlerini yaşanan süreç ve konjüktürel durumdan dolayı yazmayacağım. Bu konuda ummarım beni anlayışla karşılarsınız.

- Çolig her seçimde olduğu gibi bu seçimde de çok renkli ve hareketli geçiyor. Adayların çoğunu yakinen tanıyorum. Sınırlı tanıdığım adaylarla ilgilide siyasi yaşamları,eğtimleri,aileleri, yaşadığı ortam başta olmak üzere haklarında söylenleride derleyerek anlatmaya çalışacağım. Bu konuda mümkün olduğunca nesnel davranmaya özen göstereceğim. Belki eksik ve taraflı bilgiler edinmiş olabilirim. Bu konuda bilgi sahibi olan hemşerilerim başta olmak üzere taraf olan başta adaylar konu hakkında gerekli düzeltmeleri yapıp, doğru bilgileri bizimle paylaşmalarını anlayışla karşıladığım gibi hemde zenginlik olarak görürürüm. Ve bu konuda edenidigim önyargılı ve yanlış bilgilerı düzeltirler.

-Çolig seçimlerinde her aday mutlaka kendisine ideolojik-politik olarak yakın gördüğü partiden  seçime giriyor. Bu partilerin Ideolojık ve politik görüşleri, bölgede hangi tabandan,hangi çevreden oy aldığını çok iyi biliyorlar. Bu nedenle adayların şahısları başta olmak üzere ideolojik -politik görüşlerine yapılan elştirileri savundukları fikirleri açık yüreklilikle gögüslemleri gerekir. 

************************************
- Çolig seçimlerinde aday belirleme tartışmaları ençok AKP ve DTP partileri ekseninde yaşandı. Aday belirleme sürecinde AKP'de farklı isimler ön plana çıkttı. Bu isimlerden Avukat Yusuf Coşkun ,Ercan Arslan dışında AKP nin mevcut Belediye başkanı  Serdar Atala ve Ankara'da Başbakanlık bünyesinde kurulan Kamu diplomasisinde uzman olarak çalısan hemşerimiz Yücel Burakgazi'nin isimleri ön plana çıkttı. Devlet bakanı Cevdet Yilmaz'ın öneri ve inisiyatifiyle Yücel Burakgazi'nin adaylığı üzerinde karar alınınca, mevcut başkan Serdar Atala zehir zemberek açıklamalar yaparak partisinden istifa edip, Saadet partisinden aday oldu. AKP Çolig teşkilatında istifalar yaşandı.

-Yine DTP'de de farklı aday adaylarının ismi önplana çıkttı. Osman Baydemir,Fırat Anlı, eski DDKO kurucularından Said Buzgan ve Dr. Ilhan Çakabay ilk akla gelen isimlerdir. DTP aday belirlemede tercihini genç bir hekim olan ve memleketinde hizmet veren DR.Ilhan Çakabay'dan yana karar verdi. DTP'de aday belirleme sürecinde fazla tartışma ve istifalar yaşanmadı. Parti'nin tabanı başta olmak üzere genel merkezde de Çolig adayı üzerine bir tartışma ve spekülasyonda yaşanmadı. Dr.Ilhan Çakabay'ın dürüst ,uzlaşmacı ve şaibesiz kişiligi  üzerine adetta bir konsensüs sağlandı.


- Çolig'de HÜDA-PAR,MHP,HAK-PAR adaylarınada kısaca değineyim. Bu partilerin bir realite olarak düşünürsek Çolig'de oy tabanları sınırlıdır. Bu nedenle kazanma şansları olmasada hitap ettikleri ideolojik-politik bir tabanı vardır. HÜDA-PAR'in tabanı geçmişte JITEM ve MIT'in Kürd yurtseverlerine ve siyasetçilerine karşı kullandığı Hizbullah eksenli olduğunu biliyoruz. Ideolojik -politik olarakta Anadolu/Türkiye tabanı olmayan sadece Kurdistanda taban bulabilen , Kürd-Islam sentezini argüman olarak yayınlarında kullanan bir çizgileri vardır. Adayı Mehmet Şenlik Sivan aşiretine mensup olup, Wışkur köyündendir.

HAK-PAR Kemal Burkay'ın partisi olmakla beraber Kurdistan'da yıllarca federasyon tezini savunan bir çizgisi vardır. HAK-PAR kurulduğu günden bugüne kadar farklı çızgilerde genel başkanlarla siyaset yapttılar. Genel başkan olsun parti yönetimindeki ayrışmalar yüzünden HAK-PAR geşmişteki siyasi bir hareketin ağırlıklı tabanı üzerinde siyasetini devam ettiriryor. Parti bu süreçte Kürd illerinde bir türlü taban bulamadı. HAK-PAR'ın adayı Atilla Adigüzel aslen Sarıcan/DEP köyünden merhum Kürd şehidi Ramazan Adigüzel'in akrabasıdır.
-MHP'nin adayıda Hasan Karahan Ruha/Sivereklidir.  Hasan Karahan yıllar evvel Çolige yerleşmiş ve Çiris/Puex köyünden evlenmiş emekli bir eğtimcidir.Malum MHP'nin ideolojik-politik çizgisi bellidir.

Kısaca bu açıklamaları yaptıktan sonra Çoligdeki adaylar ve mensup oldukları partiler üzerinde araştırma ve inceleme çalışmalarımı tek tek okuyucularımla paylaşmaya çalışacağım.


**************************************

YÜCEL BURAKGAZÎ KÎMDÎR. POLÎTÎK KÎSÎLÎGI VE SEÇÎM SÜRECÎNDE HAKKINDA DERLEDÎGÎM BÎLGÎLER.


- Yücel Burakgazi 1966 yılında Çoligde doğmuş,Siyasal Bilgiler fakültesini bitirmisştir. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıp, en son Başbakanlık bünyesinde yeni oluşturulan Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünde uzman olarak çalıstığı görevinden istifa ederek AKP'den aday olmuştur.
Yücel Burakgazi ailesi Azıj/Mirzan köyü aşiretine mensuptur. Ailesi ve amcalarını yakinen tanıyorum. Burakgazi ailesi Çolig'de çok geniş ve tanınan bir ailedir. Ailede farklı siyasal görüşlere mensup,siyaset yapan şahsiyetler vardır.
Yücel Burakgazi Çolig'de fazla kalmadığı ve yaşca benden küçük olduğu için şahsen iyi tanımıyorum. Derlediğim bilgilerde islami ideolojik fikirleri benimseyen bir kimligi olduğu,bilgilerini edindim. Çolig'de Imam-Hatip lisesinde okurken NUR cemati (Med-Zehra) çevresiyle ilişkileri olduğunu, Üniversite ögrenimi döneminde de NUR cematinden kopuk, farklı islami çevreler içinde kaldığı yönündedir.
Yücel Burakgazi çok iyi anadili Kırdki'yi kullandığını, Çolig halkıyla iletişimini anadiliyle ağırlıklı yapttığı duyumunu alıyorum.
- Yine Yücel Burakgazi'nin mensup olduğu aşiret Şeyh Said hareketinde yer almış, istiklal mahkemesinde Az aşiretine mensup iki Kürd değeri idam edilerek şehadet mertebesine ulaşmıslardır. Yücel'in yakın akrabası Mirzan köyünden merhum Hacı Ibrahim Burakgazi'nin babasınıda 1925 hareketinden sonra bugünkü Musyan mahallesinde Türk askerleri tarafindan süngülenerek şehadete ulaşır.
- Yine,hafızam beni yanıltmıyorsaYücel'in bir halası 1940'lı yılların sonunda Atatürk'ün manevi kızı sayılan Sıddıka Avar'ın Xarpete asimlasyon amaçlı kurulan Sıddıka Avar Kız öğretmen lisesine Çolig'den götürülüp,okula kaydı yapılan birkaç ögrenciden biridir. Misyoner Sıddıka Avar'a sunulan proje Dersim ve Çolig'deki Kürd/Kırd (Zaza) kızlarını eğiterek asimle etmektir. Bu konuda Sıddıka Avar'ın "Dağ Çiceklerim" kitabını merak edenler okuyabilir. Bende bu konuda yıllar önce bir makale yazdım. Çolig'in bu saf ve temiz kızlarının ´Xarpete okulda okurken yaşadıkları trajediye dikkat çekmiştim.

Bu konuda hatırımda kalan bir anekdotu'da sizinle paylaşayım. Bu anekdotu yıllar önce yine Mirzanlı olan M.Emin Bazencir'in eşi merhum Hacı Derdiye'den dinlemiştim.

Zeki Hülakü (Zeki Malla Memiş) aynı zamanda dayısının kızı sayılan Türkan Burakgazi'yi asker dönüşü Xarpete ziyaret eder. 
Nöbetçi, Türkan'ı çağırararak ! dayın oğlu seni ziyarete gelmiş,der. 
Türkan bilmediği o kıt türkçesiyle nöbetçi odasına gelir.
 Zeki Hulakü yu görunce ben onu tanımıyorum,der. 
Çünkü saf ve temiz Türkana anlatılan ve empoze edilen kendini,dilini,kimliğini red ve inkar edeceksin. 
Zaten bunu yapmadığı taktirde orada barınmasıda mümkün değildir. 
Zeki Hülakü her nekadar dayımın kızı olduğunu, beraber büyüdüğünü söylesede çabaları beyhude olur. 
Zeki Hülakü kırdki dayısının  kızına sitem ederek,

( Tırke tı laçe dest mın, tı Çolig'ıd qûena mı dest, o waxt tı vinena )  
Îste Atatürk'ün ve devamı olan sistemın yıllarca Kürdler üzerinde oynadığı bu trajediyi sizinle paylaşmak istedim.
Bu trajedilerden Yücel Burakgazi'nin ailesi ve yakın çevreside nasibini almıştır. Ummarım bunları biliyor ve tarihte yaşananlardan ders çıkarır.

+++++++++++
- Yücel Burakgazi'nin adaylığı aylar önce Bakan Cevdet Yılmaz tarafından kamuoyuna lanse edilmişti. Mevcut aday Serdar Atala'nın aylar önce ipinin çekildiği ni Çolig'de bilmeyen yoktu. Serdar Atala'da hem Çolig kamuoyunda ,hem belediyedeki uygulamalar ve taraflı tutumuyla yıpranmıştı.Kırdki bir söz var ya
 ( Dik merd çim yı ho serri sılud )

Türkçesi Horoz ölmüş ama gözü hala çöplük'te misali tekrar aday olma beklentisi içindeydi.

- Çünkü Serdar toy ,acemi biriydi ve akil hocaları tarafından yanlış yönlendiriliyordu. Malumunuz búndan 1,2 yıl evvel öldürülen bir korucunun cenazesinde parmakla sayılmayacak kadar bazı işbirlikçi zavallı gençler ve polislerle beraber DTP binasını tahrip ettiği hala hafızamızdadıı.Serdar Atala'nın bu olayda çektigi SMS'ler ve tavrını bilmeyen Çoligliler yoktur.
Buda yetmiyor Fetullahçı kimliği,kayınbabasıda cematin gedikli neferi olması onun adaylığı hükümet veya Tayyip Erdoğan tarafinda  bir dezavantajdı. Çolig'de Fetullah Gülen cematine binasını yurt olarak (YAYLA ögrenci yurdu) 1985,86 yilinda sunan'da Serdar Atalay'ın kayınbabasıydı.
Yine, Serdar Atala Belediye Baskanlığına adaylık onayını bundan 4 yıl evvel Pensilvanyadan verilmişti. Çolig'de kim aday adayı olsaydı Serdara karşı o dönemde kesinlikle şansı yoktu.
Kısacası Serdar Atala nasıl diyiyorki !

Yücel Burakgazi ve Cevdet Yılmaz Ankara dan paraşütle aday oldularsa, kendiside Pensilvanyadan (Okyanus) ötesinden paraşütle gelmişti.

 Zaten Erdoğan da demedimi ? Fetullah Hoca ne istediki yapmadık.

Erdoğan ile Fetullahın arasında yaşanan bilek güreşi AKP Çolig il başkanı Cevdet Calbay,ekibi ve Serdar Atalayi diskalifiye etti. Serdar Atala'da AKP'den istifa ederek Saadet partisinden aday oldu. Saadet partisinin yıllara dayalı Çolig'de bir tabanı vardır. Bakalım bu seçim'de Serdar Atala ne kadar etkili olur.

 AKP Bingöl İl Başkanı ve Fetullah;ın ekibınden olan Cevdet Çalbay istifa gerekçesını şu gerekçelerle ifade ettı, Barakazi'yle ilgili  

"Halkın ve yönetimin adaya karşı tepkisi var. Halkımızın dershane konusunda da tepkisi vardı, aday tepkisi dershanelerle birleşince böyle bir sonuç çıktı" demişti.

*****************

Ayrıca ,Yücel Barakazi aday başvuru formunda referans olarak MIT müsteşari ile eski AKP parti meclisi üyesi Semra Özdemir'in ismini vermiştir. Bu bilgiyi'de kamuoyuna sızdıran Fetullahçı Çolig AKP yönetimi ve Serdar Atala olduğu yönündedir.
 Yücel Burakgazi'de bu bilgileri yalanlamadı. Bu bilgiler ilkin Yeniçağ gazetesine servis edildi.
 Bu gazete MHP,BBP ,emekli general ırkçı soven yazarların çıkardığı bir gazetedir.
Yazarları Altemur Kılıçtan tutun,Agah Oktay Güner,Ümit Özdağ ilk akla gelen isimlerdir.
Bu haber ilkin zaman gazetesine servis edilseydi Fetullahçılar o zaman mecburen bu sızmayı kabul edeceklerdi.
Ama, Fetullahçılar kendilerine yakın olan türkçü,ırkçı ve şoven tandaslı bu gazeteyi kendilerine yakın gördükleri için,birde kendilerini kamufle etmek için haberi Yeniçağa servis etikleri yönünde ağırlıklı görüş hakimdir.
Gerçi Fetullah Gülen'de bir türk ırkçısısıdır.

Bu bilgileri iddalara göre BBP Avukat Muammer Çolak aracılığıyla yaptıkları yönündedir.
Gelelim, Yücel Burakgazi'ye MIT müsteşarı nı referans göstermesi kamuoyunda büyük yankı yapttı.
Ama ,referans ilişkilerinin detayına girmediği gibi suskun kaldı.
Rakipleri başta AKP çevresinden ayrılanlar bu ilişkiyi sık,sık gündeme getirdiler.
Bu kesimlerde malumunuz düşünsel olarak cemmat çevresinde palazlanan türkçü,ırkçı ve şoven duyguları savunan kesimlerdir.
Kısaca aynı dereye su taşıyorlar.

- Yücel Burakgazi'de MIT müsteşarıyla olan yakınlığını cesaret edip, açıklamaması ve bu sırrı saklaması kendisini sürekli şaibeli bir konuma getirdi
Halk onu bundan sonra sürekli MIT elemanı olarak görür.
Çoligden edindiğim bilgilerden bu konuda kendisine yöneltilen sorularda niye böyle bir hatta yapttın sorusuna da ?  Hakan Fidan samimi bir arkadaşım olup, ilişkisinide yalanlamıyor.
Bire bir konuşmlarda MIT müsteşarı'nın referansı benim için gurur vericidir.
Ayrıca bu bilgileri sızdıran kesimlerin benim reklamımı yaptıklarınıda bire bir sohbetlerinde dile getiriyor. Kısacası bu suçlamalardan hiçte rahatsız olduğunu söylemiyor.
Seçim çalısmalarında korucu ve şehid derneklerini ziyaret etmesi, devletin kamu kurum ve güvenlik birimlerini sık,sık ziyaret etmesi oy potansiyelini birazda bu çevrelere dayandırıyor.

- Yücel Burakgazi'nin kürd sorununa yaklaşımı ve zazaca/Kırdki dili üzerine edindiğim yorumlar kısaca şöyle
   özetleyebilirim.

-Yücel seçim bildirisinde barış,kardeşlik ve özgürlük kavramlarını önplana çıkarmıştır.
Sohbetlerinde toplumla devletin bozulan ilişkilerini onarmak düşüncesinde olduğunu dile getiriyor.
Bu söylemleriyle Kürd sorununa pozitiv bakış açısını yansıtmaya çalışıyor.
 Kısaca Yücel Kürd siyasetinden gelmedigi için yarın ne yapacağı belli olmayan muğlak biri olarak tahlil etmek epey zordur.
 Halk'la iletişimi,  Kırdki/zazaki konuşması düşüncelerinde samimi mi yoksa politik davranıyor zaman       gösterecek.
Görüştüğüm bazı Çolig li aydın ve siyasetcçlerde, Yücel'in bu davranış ve tutumuyla Kürd hareketlerinin rolünü çalma peşinde olduğu, gerçek düşüncesi ve siyasi geleneği buna müsait olmadığını ifade ediyorlar.
Bu yaklaşım pragmatik ve çok tehlikelidir.
Bir başka değerlendirmede , Yücelin bu tutum ve davranışlarıyla Kürd hareketi zayıflatılmaya çalışılıyor. Zaten MIT müsteşarını referans göstermesi OSLO görüşmelerinin mimarı Hakan Fidan'dan Fetullahçıların rahatsızlığı bunun bir göstergesidir.
Kürd hareketide zaten bu oltaya takıldığını, MIT'le olan ilişkilerin ve görüşmelerini inkar etmiyorlar.
Kısaca, Yücel Burakgazi anadilini iyi kullanarak siyaset yapıp, kürdlerin rolünümü çalıyor. Veya bakan Cevdet Yilmaz gibi zazaclıkmı yapacağı konusunda doğru tahmin yürütmek mümkün değildir.

*******************************

DR. ÎLHAN ÇAKABAY KÎMDÎR. POLÎTÎK KÎŞÎLÎĞI VE SEÇIM SÜRECÎNDE HAKKINDA DERLEDÎĞÎM BÎLGÎLER.



- Dr.Ilhan Cakabay 1969 yılında Çolıg/Karweliyan köyünde doğmuştur.
Karweliyan köyü Çolig merkeze bağlıdır. Köy'ün bulunduğu mıntıka'ya Şirnan denilir.
Dr. Ilhan Çakabay Bekiran aşiretine mensupturlar.
Bekiranlılar Kürd coğrafyasına dağılmış büyük bir aşirettir.
Bu aşirete mensup Çolig ve çevresinde birkaç köy'de bulunmaktadır.
Bekiranlılar Çolig'de örnegin Karweliyanda Kırdki/zazaca konuşurken hemen yakınlarında bir başka köy Sancak/Mezracıkta bu aşirete mensup ailelerde Kurmanci konuşurlar.
Mezracık köyünde değerli aile dostumuz merhum Seyda Molla Said Başbaydar sürekli Bekiranlı olduğunu ifade ederdi.
Yine Bidlis/Hizanli olup Tatvan'da ikamet eden aile dostumuz arkadaşım,yoldaşım Azad Sağnıc'ın babası  Kürd dil bilimcisi merhum FEQI Hüsen Sagnıç'ın aılesıde bu aşirete mensup,olduğunu hatırlatmak istedim.
Dr Ilhan Çakabay Gazi Tıp fakültesinde mezun olmuş,dahiliye branşında uzmanlaşmış genç bir hekim hemşerimizdir.
 Dr.Ilhan Çakabay orta-lise ögrenimini Çolig merkezde okudu.
 Dedesi Hacı Ali Çakabay bitişik komşumuz,
 Ilhan'da okula giderken evlerinde kalıyordu.
Ilhan Çakabay'ın ailesini amca ve dayı tarafını yakinen tanıyorum.
 Çolig ve çevresinde nüfuzlu olmakla beraber hatırı sayılır bir ailedir.
 Dedesi Hacı Ali çok kalender bir insandı.
Dr Ilhan Çakabay'ın adaylığına parti içinde ortak karar sonucu alınmıs, adaylığına muhalefet eden kesimde ciktığını duymadım.
O yüzden parti içi tartışma ve spekülasyon olmadığı için bu konuda yazılacak birşey yoktur.
Ilhan Çakabay'ın köyü,ailesi ve çevresi Kürd sorununda Çolig'de çok duyarlıdır.
Dr Ilhan Çakabay geçenlerde Sterk TV'de Kırdki/zazaki Kamer Söylemez'in proğramında takip ettigim kadarıyla çok hoşgörülü ve espirituel bir kişiliğe sahiptir.
Televizyondaki konuşmasınıda dikkatle takip ettim.
Anadili Kırdkı/zazaki diline çok hakim rahat konuşabilen kelimelerinide özenle seçerek proğrama espirileriyle renk kattı.
Proğramda belirttiği gibi asıl amacı'nın doktor olup,gelip memleketine Kurdistana hizmet etmektir.
Bunuda çok rahat başarıp, amacına ulaştığını , bundan sonrada ummarım Çolig halkı Belediyeye Başaknlığınıda kendisine  teslim edip, ödüllendirecektir.
Televizyonda verdiği mesajlarda Çolig'in geri kalmışlığı, devletin Çolig gençlerini ulusal meseleden koparmak için uyuşturucu ve kirli işlere bulaştırma politikası, kürd kültürü sanatı ve tarihinın gelışımı üzerine vermiş olduğu mesajlar önümüzdeki süreçte üzerinde durduğu öncelikli projeler olarak gözüküyor.

Dr Ilhan Çakabay'ın hoşgörü ve töleranslı olduğunu hakkında rakipleri ve diğer partiler tarafından dille getirilen “uzun saçlı erkek aday” sözlerine bakın çok espiri bir dil kullanarak Twitter üzerinden şu cevabı verir. DTP nın seçımlerde ana teması olan özgürlük ve demokrasiye temasını işleyerek
“Özgürlük herkese olacaksa uzun saçlı Başkanada olacak." Selamlar

 Bu espiriye diyecek birşey yoktur.

 Çolig'de malesef seçimlerde rakipler birbirilerine karşı çok çirkin ,bazen yakışıksız ithamlarda bulunurlar.
 Bu ithamlar bazen şekilsel ve içi boş beyhude çabalardır.
Bu konuda Çolig'de yaşadığım bir anekdotu size aktarayım.
Yıl 1994 yine Mart ayi belediye seçimleridir.
Bir akrabamla SHP'nin adayı Selhaddin Kaya için  köylümüz Melle/Seyda olan din adamından oy istemiştik. Seyda, Erbakan'ın fazilet partisi adayı Selhaddin Aydara oy verdiğini biliyorduk.
Iki adayı mukayese ediyoruz, amaç Selhaddin Aydara oy vermesin.
Tabi !  Seyda Selhaddin Aydar'ın dürüst biri olmadığı, gençliği , mazisi ve halende ülkücü,türkçü olduğunu anlatıyoruz.
Seyda diyiyorki ! biliyorum Aydar'ın geçmişi karanlık ve iyi değildir.
 Seyda Selhaddin Kaya'ya oy vermemek için de  Nuh diyiyor,peygamber demiyor.
Seyda'nın tüm bahanelerini çürütmemize rağmen sonunda söyledigi söz biliyorsunuz ne oldu.
Ya Selhaddin Kaya iyidir,hoştur,ailesini ve çevresi çok iyi ve makul insanlardır.
Ama kendisinin kusuru vardır. Nedir ! seyda kusuru vallahi bıyıkları olmadığı için ona oy vermiyecegim.
Bu söz hatırıma geldi  "Kıl'da keramet olsaydı tabakhaneye nur yağardı" sözü seyda'nın bu bahanelerine en iyi cevaptır.

DR ÎLHAN ÇAKABAY'LA YAŞADIĞIM BÎR ANEKDOT


- YIl 1994 veya 95 olabilir. Kurdistanda kirli savaşın en yoğun olduğu dönemdir.
Polis,yerli işbirlikçi mit,ajan ve itirafçıların kıskacında hergün şikayet,ihbar ediliyorum.
Çok iyi hatırlıyorum bir ay içinde üc defa Çolig Emniyetinde gözetime alındım.
Gerisini siz düşünün bir yıl içinde kaç defa götürüldüğümü tahmin etmek çok zordur.
Aylardan Haziran veya Temmuz ayıydı Emniyeten polisler beni alıp,mahkemeye çıkaracaklar.
Prosedür geregi önce doktor kontrolü için şehir merkezindeki sağlık ocağına götürdüler.
Iki polis dışarda bekleyip, beni doktorun odasına aldılar.
Ilhan Çakabay daha genç bir pratisyen doktor olarak memleketinde yeni göreve başlamıştır.
Beni görünce hem komşum,hemde dayı ve amcalarının arkadaşı olarak heycanlandı.
Aramızda şu konuşmalar geçmiştti.
Orhan abi !  sana işkence edilmiş veya vucudunda darp izleri varsa bana lütfen söyleyin.
Bunu iyi bilki Hipokrat yeminini meslegime son verilsede yerine getirecegini bilmeni isterim.
Tabi ! bende Dr Ilhan Çakaba'ya bana işkence yapılamdığı,vucudumda darp izleri olmadığını bu konuda rahat olmasını istedim.
Ve devamla doktora böyle bir durum olsada seni zor durumda bırakmak istemem,dedim.
Doktor Ilhan bu sözüme çok üzülerek, o zaman ben boşuna mı  hekim oldum.
Ve devamla hipokrat yemininede ihanet etmiş olurum,dedi.
Tabi ! Dr.Ilhan'ın bu sözleri beni çok duygulandırdı.
Bu anekdot bir hatırat olarak bende tazeliğini hala koruyor.

- Kısaca Dr Ilhan Çakabay halkın doktoru,cesur yürekli biri olduğu için bu anekdotu sizinle paylaşmak istedim.

Araştırma ve inceleme'ye dayalı bu çalışmam uzun olmasın diye iki bölüme ayırdım. Ikinci bölümde buluşmak üzere selam ve saygılarımla,




                                                                       Orhan Zuexpayıc

 



-Ikinci Bölümde Serdar Atalay'ın kimliği , politik kisiligi ve neden Saadet partisini tercih etti.
-HÜDA PAR adayı Mehmet Şenlik kimdir, politik kimligi, kişiliği ve Hizbullah içindeki konumu,
-MHP'nin adayı Hasan Karahan'in politik kimligi,kişiligi ve konumu,
- Kısada olsa HAK-PAR'ın ideolojik ve politik konumu,kısada olsa aday ve cevresi üzerine bir değerlendirme yapacağım.


DEVAM EDECEK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

@templatesyard