Mendo Köyünün kurulusunun kisa tarihcesi

 Hüseyin AyazXeylani Kebir

BİLALOĞLU (MENDO) KÖYÜ
BİNGÖL ili Merkeze bağlı BİLALOĞLU Köyünün Bingöle 13 km. uzakta Nüfusu Toplam 215' dir. Bu nüfusun 101'i erkek, 114'ü kadındır.
KÖYÜN COĞRAFİ YAPISI: Rakımı 1324' dür. Komşu köyleri; Doğu da Topalan köyü, Güneyinde Çiriş Köyü, Güneybatısında Wusbegun Köyü, Batıda Hemsuer, Çevrimpınar Köyleri, ve Kuzeydoğuda Alibir Köyü bulunmaktadır.
KÖYÜN ADI: Eski adı; MENDO rivayete göre köyün sahibi Sahit wusmem Mahmut AYDIN'a diyor ki; zazaca tı mend sen kaldın bu mend kelimesinden geliyor.
Yeni adı; BİLALOĞLU adını 1942-1944 yıllarında Bingöl il valisi Halis BİLALOĞLU tarafından kendi soyadını veriyor.
KÖYDE KALAN XEYLAN KABİLELERİ: Arbun, Safrun ve Yirmun dur. Köyün % 80'i Arbun iki aile safrun ve bir aile soyadı Gül olan da Yirmun kabilesidir.
KÖYÜN TARİHİ: Mahmut Aydın (mehmud emıķ) 1938 yılında Xeylan da yer sıkıntısından dolayı ķelaxsi köyüne 2 yıl kaldıktan sonra 1940 yılında Mendo köyüne geliyor o zaman iki Ğeymem 'li aile kalıyormuş, bunlar 2 yıl kalıyorlar 1942 yılında yazın sivrisineğin çok olmasından dolayı dayanamayarak köyü terk edip gidiyorlar.
Mahmut AYDIN bundan dolayı 2 yıl köyde tek kalıyor. Köyün sahibi sahit wusmem geliyor Mahmut'a diyor ki;
- Mendo'da zazaca ("tı mend tı nırremey") sen burada kaldın kaçmadın.
- Evet ben memnunum bir sıkıntı yok.
- Ben bu yeri satmak istiyorum sen kendin al
- Benim bu kadar param yok.
- Senin akrabaların çoktur, git herkese haber ver gelin kendinize bu köyü alın.
- Tamam diyor.
1944 yılında Mahmut AYDIN eski köylülerine haber veriyor 13 kişi civarında aşiret akrabaları ile birleşerek 4.500 TL karşılığında köyü satın alıyorlar. Köyü, kendi aralarında 21 hise civarında paylaşıyorlar, 19 hisseyi arbun alıyor 2 hisse de safrun kabilesi alıyor. Ortalama bir hisse başı 10 dönüme mukabil geliyor.
KARAKOÇAN Yenice Köyünde oturan soyadları BAYDAŞLAR bu 21 hisseden 4 hisse onlarındı. Koyun besledikleri için, Mendo köyü coğrafi olarak meşe ağaçları olduğundan dolayı 1962 / 1963 yıllarında hisselerini satarak Yenice köyüne gidip yerleşiyorlar.
Mendo ormanlık ve köy olmadığı için, 1944 yılında mahkeme açıyorlar köy yapmak için 1 yıla yakın 2 mahkeme oluyor ve köy yerleşim hakkını alıyorlar.
1969 yılına kadar Kurudere köyü mezrası olarak devam ediyor bu arada 1969 yılından sonra Bilaloğlu köyü tam muhtarlık hakkını alıyor.
1956 yılında karayolları 50 metrelik bir yol geçişini köy içinde yapıyor ve köylülere 4.500 TL para veriyor.
Köyün sahibi sahit wusmem Köyü sattıktan sonra belli bir zaman kendini saklıyor diyor ki; "ben dağ orman yerini sattım pişman olup da parayı benden almasınlar."
Karayolları tarafından verilen Köy yolu parası sayesinde Köy bedavaya alınmış oluyor.
13 hane civarı ile başlayan Mendo köyü bugün 120 evi vardır.

Hüseyin Ayaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

@templatesyard